söndag 30 november 2008

Bistro 99

Lägg Bistro 99 på minnet.
Försök få lite tid med maken/makan/sambon och ta er dit, beställ in en mycket välhängd entrecote, eller ryggbiff, eller varför inte kalvkotletten.
Det var länge sedan, och då betonar jag länge, man kunnat äta så fint kött på någon restaurang i Stockholm.
Men jag kanske ska ta det från början.
Inredningen är åt det kalla hållet och inte i första anblick särskilt inbjudande, men smakfullt utan överdrift. Efter ha satt sig ner och folk börjar trippa in så förstår man tanken. Det är människorna som skapar livet i lokalen, det är gästerna som står i fokus.
Ingen högklassig servering, men personlig och hjärtlig.
Kocken välkänd av maken, är mycket duktig. Lagar inget halvhjärtat, allt från grunden. Från såserna till valet av köttbitar som köps in.
Ägaren en gammal räv som startade sin första pizzeria på det gyllene pizza decenniet 80-talet, älskar såklart det goda köket och det märks.

Först var sin anitpasto tallrik, helt utan anmärkning
Sedan beställde jag en ryggbiff lika mör som finaste oxfilé, med en äkta rödvinssky. I skålar bredvid fick man en mycket god bruschettasallad och en skål med hemlagad bearnaise sås gjord på smör, precis som den ska göras. Det enda som störde just mig var att man valt pommes som tillbehör, visserligen en av de bättre varianterna, men det hade inte varit fel med en riktigt krämig gratäng, eller blomkålspuren som serverades till kalvkotletterna. Väl tilltagen köttbit gjorde mig dock väldigt mätt och belåten.
Maken valde entrecote, lika fint kött. Hummerbearnaise och potatiskaka och ett litet torn av grillade babyaubergini, minizucchini. Väl tilltagen portion utan att bli för mycket.

Efterrätts delen var en mix som kändes lite väl .....vanlig?.....
Undantaget de hemgjorda chockladpralinerna, som tillsammans med en mycket god och rätt tillagad capuccino var perfekt.

Vinlistan då?
Det finns nog viner för varje smak, men den kunde varit mycket generösare. Vi valde ett enklare Amaronevin.

Dock ska man tänka på att restaurangen är endast 10 dagar gammal, menyn ska rättas till och vinlistan ska göras längre. Det kommer bli ännu bättre, helt säkert. Det här är en restaurang som det kommer krävas bordsbeställning många veckor i förväg inom en snar framtid. Jag är helt övertygad.

Hemsidan är under konstruktion, men kommer finnas här
Lägg på minnet, det är den värd.

3 kommentarer:

Annika sa...

Lena! Så kul att ni kom iväg, och att inte M var för trött. LÅter som en härlig måltid.
Hoppas vi kan ses i veckan.
Kram!

Anonym sa...

Hej! Hittar inte var Bistro 99 ligger när jag googlar och hemsidan funkade inte ännu. Har du adress och telefon? Lät fantastiskt gott! Ha det!

Lena sa...

Adressen och numret dit:

Luntmakargatan 99
Stockholm
Tel: 08-15 44 70

Det var gott,helt fantastiskt gott faktiskt :)

/Lena